HomeGlobalMATRADE ketengahkan syarikat semikonduktor Malaysia di SEMICON West di AS

MATRADE ketengahkan syarikat semikonduktor Malaysia di SEMICON West di AS

KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) akan mengetuai penyertaan syarikat-syarikat semikonduktor Malaysia dalam acara SEMICON West 2024 di Amerika Syarikat (AS).

Acara yang berlangsung dari 9 hingga 11 Julai 2024 ini akan diadakan di Moscone Center, San Francisco, California.

Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE, Datuk Mohd Mustafa Abdul Aziz, menyatakan bahawa penyertaan berterusan dalam SEMICON West merupakan langkah strategik untuk menempatkan Malaysia sebagai pemain utama global dalam rantaian nilai semikonduktor.

“Ini juga membolehkan syarikat tempatan untuk berhubung dengan rakan-rakan global, terutamanya di pasaran Amerika Utara, dan sentiasa terdedah kepada aliran industri baharu serta kemajuan teknologi terkini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menambah, MATRADE menjalankan inisiatif strategik untuk memperkukuh penyertaan syarikat Malaysia dalam rantaian bekalan elektrikal dan elektronik (E&E) global serta menyokong pengembangan syarikat-syarikat ini di peringkat antarabangsa.

“Kehadiran di SEMICON West menjadi platform untuk merebut peluang selaras dengan unjuran pertumbuhan jualan semikonduktor dunia sebanyak 13.1 peratus menjelang akhir 2024,” katanya.

Sepanjang acara tiga hari tersebut, MATRADE Los Angeles sedang menyelaras pelbagai aktiviti berimpak tinggi di Pavilion Malaysia, termasuk usaha padanan perniagaan dan sesi rangkaian perniagaan-kepada-perniagaan (B2B) dengan pemain industri.

Sebanyak 10 pempamer dari Malaysia akan menyertai acara tersebut, antaranya CG Global Profastex Manufacturing, Cortex Robotics, ECA Advanced Solutions, Engrich Solutions, Interface Solution, JKS Engineering (M), Mplex Technology, SCP Automation, TSG Automation dan Weng Seng Engineering Corporation. Syarikat-syarikat ini dijangka mengetengahkan keupayaan mereka dalam pembuatan elektronik.

Ini termasuk segmen produk dan teknologi maju dalam peralatan pengujian automatik, peralatan pemeriksaan optik automatik, perkhidmatan pembuatan elektronik, papan litar bercetak dan pemasangan kotak binaan, sistem perindustrian dan peralatan serta fabrikasi komponen kejituan.

Bagi tempoh Januari hingga Mei 2024, eksport E&E Malaysia mengekalkan pertumbuhan untuk bulan kedua berturut-turut dengan nilai mencecah RM228.38 bilion manakala eksport semikonduktor bernilai RM146.95 bilion, kata agensi tersebut.

“Pada Mei 2024, eksport semikonduktor Malaysia meningkat 11 peratus bulan ke bulan kepada RM31.86 bilion berbanding RM28.71 bilion pada April 2024,” katanya.

Author

Pilihan Editor