HomeBeritaPolitikPRK DUN Sungai Bakap: Sembilan pusat pengundian dibuka jam 8 Pagi

PRK DUN Sungai Bakap: Sembilan pusat pengundian dibuka jam 8 Pagi

SUNGAI BAKAP – Sebanyak sembilan pusat pengundian membabitkan 65 saluran bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap dibuka serentak pada jam 8 pagi ini.

Pusat pengundian tersebut adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Boon Beng, SMK Bandar Tasek Mutiara, Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Tasek, SK Sungai Duri, SMK Tun Syed Sheh Barakbah, SK Sungai Bakap, SK Jawi, dan SK Sungai Kechil.

Semua pusat pengundian ini akan ditutup pada jam 6 petang ini, sebelum proses pengiraan undi dijalankan di Dewan Serbaguna Jawi, Taman Desa Jawi, di sini.

Tinjauan di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Duri mendapati pengundi di Pusat Daerah Mengundi (PDM) kawasan tersebut, khususnya warga emas, antara yang terawal hadir untuk menunaikan tanggungjawab mereka.

Keadaan cuaca ketika ini baik meskipun Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) meramalkan hujan pada pagi ini, sekali gus memudahkan pergerakan pengundi.

Proses pengundian hari ini membabitkan 39,151 pengundi yang akan menunaikan tanggungjawab mereka untuk memilih wakil rakyat baharu bagi kawasan tersebut.

Dalam PRK kali ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menugaskan seramai 552 petugas, manakala 800 pegawai dan anggota polis akan bertugas untuk mengawal keselamatan dan menjaga ketenteraman awam bagi memastikan proses pengundian berjalan lancar.

PRK DUN Sungai Bakap menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin dan calon Perikatan Nasional (PN) Abidin Ismail, yang diadakan susulan kematian penyandangnya Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lepas akibat keradangan dalam perut.

Hanya Abidin akan mengundi hari ini di Sekolah Kebangsaan Sungai Duri memandangkan Joohari adalah pengundi di DUN Sungai Acheh, salah satu daripada tiga DUN dalam Parlimen Nibong Tebal selain Sungai Bakap dan Jawi.

Secara keseluruhan, 39,279 pengundi layak menunaikan tanggungjawab masing-masing dalam PRK ini termasuk 57 anggota polis.

Author

Pilihan Editor