HomeBeritaSelangor, KL dan Johor penyumbang utama ekonomi Malaysia

Selangor, KL dan Johor penyumbang utama ekonomi Malaysia

PUTRAJAYA: Berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Sarawak, dan Pulau Pinang terus menjadi penyumbang utama kepada ekonomi Malaysia, menyumbang sebanyak 67.7 peratus pada tahun 2023. Ekonomi Malaysia berkembang sebanyak 3.6 peratus tahun lalu, dengan nilai tambah berjumlah RM1.6 trilion.

Empat negeri mencatatkan kadar pertumbuhan yang melebihi kadar nasional tahun lalu: Selangor berkembang sebanyak 5.4 peratus, Pahang sebanyak 5.2 peratus, Johor sebanyak 4.1 peratus, dan Kuala Lumpur sebanyak 3.7 peratus. Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin, menyatakan bahawa prestasi ekonomi Selangor, Pahang, dan Johor dipacu oleh sektor perkhidmatan dan sektor pembuatan.

Mohd Uzir menjelaskan bahawa di Selangor dan Johor, sektor perkhidmatan masing-masing berkembang sebanyak 6.1 peratus dan 5.4 peratus, didorong oleh pertumbuhan subsektor utiliti, pengangkutan & penyimpanan, dan maklumat & komunikasi. Di Pahang, sektor ini berkembang sebanyak 6.0 peratus, disokong oleh perdagangan borong & runcit, makanan & minuman, dan penginapan. Pengembangan sektor pembuatan sebanyak 2.0 peratus di Selangor disebabkan oleh pertumbuhan subsektor peralatan pengangkutan, pembuatan lain, dan pembaikan (6.2 peratus), serta produk minyak & lemak daripada sayuran & haiwan dan pemprosesan makanan (10.3 peratus).

Di Johor, sektor pembuatan meningkat sebanyak 2.8 peratus, didorong oleh pertumbuhan produk elektrik, elektronik, dan optikal (2.9 peratus). Sementara di Pahang, pertumbuhan 6.7 peratus bagi produk petroleum, kimia, getah, dan plastik menyumbang kepada kenaikan 2.1 peratus bagi sektor pembuatan negeri ini. Sementara itu, pengembangan ekonomi Kuala Lumpur sebanyak 3.7 peratus dipacu oleh sektor perkhidmatan, yang merupakan tonggak utama ekonomi negeri ini. Sektor ini berkembang sebanyak 4.9 peratus, disokong oleh perdagangan borong & runcit, makanan & minuman, dan penginapan.

Mohd Uzir menambah bahawa Sarawak mengekalkan kedudukannya sebagai penyumbang keempat terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia, dengan pertumbuhan sebanyak 1.2 peratus pada tahun 2023. Sektor perkhidmatan negeri ini meningkat kukuh sebanyak 5.4 peratus, melebihi pertumbuhan sektor perkhidmatan nasional. Walau bagaimanapun, sektor pembuatan, yang merupakan penyumbang kedua terbesar ekonomi Sarawak, merosot sebanyak 3.9 peratus disebabkan penyusutan produk petroleum, kimia, getah, dan plastik sebanyak 4.6 peratus, terutamanya melibatkan produk petroleum bertapis. Mengenai KDNK per kapita, Mohd Uzir berkata nilai KDNK per kapita nasional pada tahun 2023 adalah RM54,612. Lima negeri merekodkan nilai KDNK per kapita melebihi paras nasional, iaitu Kuala Lumpur (RM131,038), Labuan (RM83,596), Pulau Pinang (RM72,586), Sarawak (RM72,411), dan Selangor (RM62,492).

Author

Pilihan Editor