HomeBeritaIsu UEC: DAP jangan biadab - Toqqi

Isu UEC: DAP jangan biadab – Toqqi

KUALA LUMPUR: Pemimpin DAP diingatkan jangan bersikap biadab sehingga mencetuskan ketidakharmonian masyarakat di negara berhubung isu Sijil Peperiksaan Bersama (UEC).

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan menempelak sikap pemimpin DAP yang cuba mendesak Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya mengiktiraf UEC sedangkan kerajaan baharu sahaja ditubuhkan beberapa hari lalu.

Beliau yang mengakui pernah mengikuti pengajian di sekolah jenis kebangsaan Cina berasa hairan apa yang sebenarnya membuatkan pemimpin parti itu begitu mendesak mengubah sistem pendidikan negara yang juga tertakluk sebahagian Perlembagaan.

“Kita baru lagi tubuhkan kerajaan, tetapi (mengugut) tidak mahu masuk kerajaan jika UEC tidak diterima (diiktiraf).

“Saya tidak tahu DAP nak apa sebenarnya. Saya sekolah Cina, jadi saya faham cerita ini. Kalau kita di China, sudah tentu kita pun belajar bahasa Cina tetapi prinsipnya tidak betul, kita belajar tetapi asasnya bukan paksaan.

“Kita belajar 10 bahasa pun boleh faham, jadi kenapa nak gunakan isu ini (UEC) nak memporakperandakan hubungan,” katanya.

Beliau juga memberi amaran kepada pemimpin DAP supaya tidak menimbulkan kebimbangan awam, dengan ‘berperang’ dengan kaum lain khususnya orang Melayu yang cukup dikenali dengan sifat lemah lembut dan sopan santunnya.

“Saya nak ingatkan pemimpin DAP, tak usah kurang ajar, tidak ada guna berbuat demikian. Cuba buat baik.

“Sebenarnya kamu semua tak ada otak (bodoh). Orang Melayu ni memang lembut hati, mudah diambil hati tetapi kamu semua nak kurang ajar buat apa?” soalnya.

Justeru, beliau mahu semua pihak bersikap saling menghormati sebagai satu keluarga dalam negara, dan sanggup berkorban demi tanah air.

“Jadi, saya harap difikir (DAP) semula kerana kita semua ada had kesabaran.

“Kita seharusnya jadi satu keluarga, hormat menghormati, saling memahami, bertolak ansur. Kita patut ada hala tuju yang jelas,” katanya.

Author

Previous article
Next article

Pilihan Editor