HomeBeritaBekas calon GTA didakwa kemuka dokumen palsu RM378,000

Bekas calon GTA didakwa kemuka dokumen palsu RM378,000

KUALA LUMPUR: Bekas calon kerusi Parlimen Kuala Langat dari Gagasan Bangsa bawah Gerakan Tanah Air (GTA) yang bertanding menggunakan logo Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini pada Khamis.

Datuk Mohd Ridzuan Abdullah, 55, didakwa atas 12 pertuduhan mengemukakan dokumen palsu kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) bagi menuntut insentif di bawah Program Penjana Kerjaya 2.0, melibatkan nilai RM378,000, dua tahun lalu.

Beliau membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Mengikut pertuduhan, Mohd Ridzuan didakwa sebagai pemilik Syarikat Pupa International Sdn Bhd, telah memberikan suatu dokumen bertarikh 2 Mac dan 2 April 2021 iaitu Borang Pengesahan Pekerja Program Insentif Pengambilan Pekerja atas nama syarikat itu.

Ia bagi menuntut insentif di bawah Program Penjana Kerjaya 2.0 kepada ejen Perkeso dengan niat hendak memperdayakannya, yang mana tertuduh mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen tersebut mengandungi pernyataan palsu, tentang gaji.

Sedangkan, senarai pekerja yang dinamakan dalam dokumen itu tidak menerima gaji itu dan kesalahan didakwa dilakukan di Pejabat Perkeso Putrajaya, pada tahun 2021.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Muaz Ahmad Khairuddin manakala tertuduh diwakili peguam, Haniff Khatri.

Rozina membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM25,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkannya untuk memenuhi syarat tambahan iaitu menyerahkan pasport kepada mahkamah serta melaporkan diri di pejabat SPRM berdekatan, setiap bulan.

Mahkamah menetapkan pengurusan kes pada 3 Mac depan.

Sementara itu di mahkamah sama, seorang pengarah syarikat, Lee Hong Rong, 24, mengaku tidak bersalah atas 31 pertuduhan sama, melibatkan tuntutan lebih RM1.87 juta.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa sebagai pemilik Syarikat Era Media Sdn Bhd telah memberikan suatu dokumen iaitu Borang Pengesahan Pekerja Program Insentif Pengambilan Pekerja bertarikh 23 April dan 21 Jun 2021 atas nama syarikat itu, bagi menuntut insentif di bawah Program Penjana Kerjaya 2.0.

Ia diberi kepada ejen Perkeso dengan niat hendak memperdayakan prinsipalnya iaitu Perkeso yang prinsipalnya mempunyai kepentingan yang mana tertuduh mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen tersebut mengandungi apa pernyataan yang palsu, iaitu Bantuan Mobiliti dan Gaji.

Sedangkan, senarai pekerja yang dinamakan dalam dokumen tersebut tidak menerima bayaran bantuan mobiliti dan gaji sepenuhnya.

Kesalahan didakwa dilakukan di Pejabat Perkeso Putrajaya, pada tahun 2021.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(2) akta sama dengan peruntukan hukuman sama.

Dalam kes ini, pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muaz Ahmad Khairuddin manakala tertuduh diwakili peguam, Lim Chi Chau.

Mahkamah membenarkannya diikat jamin sebanyak RM25,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkannya memenuhi syarat tambahan iaitu menyerahkan passport serta melaporkan diri di pejabat SPRM yang berdekatan, setiap bulan.

Mahkamah menetapkan 2 Mac depan untuk pengurusan kes.

Sementara di hadapan Hakim Suzana Hussin, Raymond Sim, 35, mengaku tidak bersalah atas tujuh pertuduhan kes itu, bagi tuntutan insentif Program Penjana Kerjaya 2.0 dan 3.0, berjumlah RM153,200.

Mengikut pertuduhan, dia sebagai pemilik syarikat telah memberikan dokumen yang sama, bertarikh 29 Mei dan 1 Jun 2021 atas nama Perusahaan Fireshot Marketing Sdn Bhd dan nama Perusahaan Minbot Sdn Bhd.

Ia diberi kepada ejen Perkeso dengan niat hendak memperdayakan prinsipalnya iaitu Perkeso yang prinsipalnya mempunyai kepentingan yang mana tertuduh mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen tersebut mengandungi apa-apa pernyataan yang palsu tentang suatu butir matan iaitu nama pekerja baharu.

Sedangkan, senarai pekerja yang dinamakan dalam dokumen tersebut bukan pekerja dua syarikat itu dan kesalahan didakwa dilakukan di Pejabat Perkeso di sini, pada tahun 2021.

Pertuduhan dibuat bawah Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(2) akta sama.

Kesalahan didakwa dilakukan di Pejabat Perkeso Putrajaya, pada tahun 2021.

Dalam kes ini, pendakwaan dikendalikan oleh Pegawai Pendakwa, Mohd Aliff Saharuzaman manakala tertuduh diwakili peguam, Datuk Joshua Kevin.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkannya memenuhi syarat tambahan iaitu menyerahkan pasport serta melaporkan diri di pejabat SPRM berdekatan.

Tarikh pengurusan kes ditetapkan pada 28 Februari depan.

Author

Pilihan Editor