HomeBeritaPAS percaya rakyat Sweden tolak perbuatan Paludan bakar al-Quran

PAS percaya rakyat Sweden tolak perbuatan Paludan bakar al-Quran

 

KUALA LUMPUR: PAS percaya rakyat Sweden tidak akan menerima dasar dan sikap pemimpin parti politik sayap kanan Denmark-Sweden Rasmus Paludan yang bertindak membakar senaskhah al-Quran pada 21 Januari lepas.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata beliau yakin falsafah ‘lagom’ dalam budaya masyarakat Sweden selari dengan konsep ‘syukur’ dan ‘umat wasatan’ yang dibawa oleh Islam untuk membina negara sederhana serta harmoni dengan sumbangan umat Islam yang berhijrah ke negara itu.

“Justeru PAS berharap kerajaan negara tersebut mengambil tindakan tegas terhadap pelaku berkenaan sebagai langkah kawalan dan pencegahan bagi mengelakkan gejala seumpamanya berleluasa malah dibimbangi akan menjemput reaksi dan tindak balas yang memburukkan lagi keadaan,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, PAS menyifatkan perbuatan Paludan itu sebagai tindakan melampau dan terdesak untuk mendapatkan perhatian sehingga ia wajar dikutuk serta dikecam oleh masyarakat seluruh dunia yang bertamadun dan menginginkan keamanan serta keharmonian.

“Berdasarkan rekod pencapaian parti pimpinannya Stram Kurs dalam Pilihan Raya Sweden serta berbelas-belas pendakwaan jenayah yang dihadapi beliau secara peribadi jelas menunjukkan pelaku tersebut hanyalah seorang pengacau yang tidak berupaya menyumbangkan apa-apa yang bermakna kepada masyarakat manusia dan Sweden khususnya,” katanya.

Takiyuddin berkata, kebebasan bersuara yang digunakan untuk menghina agama dan kepercayaan orang lain merupakan perbuatan tidak bertanggungjawab serta turut dilarang oleh Islam.

Paludan telah diberikan kebenaran membakar al-Quran pada Sabtu lepas di luar Kedutaan Turkiye di Stockholm yang membangkitkan kemarahan penganut Islam di seluruh dunia.- BERNAMA

Authors

Pilihan Editor