HomeBeritaJohor perhebat penguatkuasaan pembuangan sampah

Johor perhebat penguatkuasaan pembuangan sampah

 

JOHOR BAHRU: Kerajaan Negeri Johor akan memperhebatkan penguatkuasaan berhubung pembuangan sampah mengikut Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133).

Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, beliau telah berbincang dengan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Mohd Jafni Md Shukor serta Datuk Bandar Johor Bahru, Datuk Mohd Noorazam Osman berhubung perkara itu.

Beliau berkata, mengikut akta itu mana-mana pihak yang didapati sengaja membuang sampah di tempat awam boleh didenda maksimum RM500 jika disabit buat kali pertama.

Menurutnya, dalam usaha Johor menjadi negeri maju menjelang tahun 2030, aspek kebersihan tidak boleh diabaikan.

“Agenda Johor Bersih ini sebenarnya telah dilancarkan sejak tahun lepas, tetapi cabaran sebenar ialah untuk menukar minda dan sikap segenap lapisan Bangsa Johor tentang kepentingan menjaga kebersihan alam sekitar,” katanya menerusi satu hantaran di laman Facebook beliau hari ini.

Sementara itu, Onn Hafiz berkata, beliau dimaklumkan harga barangan basah seperti ayam, ikan, timun dan tomato masih tinggi ketika membuat tinjauan di Pasar Besar Larkin hari ini.

Beliau berkata, ini membebankan bukan sahaja pihak pembeli, tetapi juga pihak penjual runcit yang terpaksa mengekalkan margin keuntungan biarpun sedikit.

“Saya telah meminta pihak penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup agar meningkatkan pemantauan dan memastikan tiada pihak yang cuba mengambil kesempatan,” katanya.- BERNAMA

 

Authors

Pilihan Editor