HomeBeritaKematian dicemburui, kakitangan JAINJ meninggal usai beri ceramah Maal Hijrah

Kematian dicemburui, kakitangan JAINJ meninggal usai beri ceramah Maal Hijrah

CYBERJAYA: Pasti ramai yang menginginkan kematian dalam keadaan beribadat namun, hanya insan terpilih sahaja dapat merasai nikmat ‘Husnul Khatimah’.

Baru-baru ini, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ), Mustafa Omar meninggal dunia selepas selesai memberi ceramah subuh di Masjid At-Taqwa Taman Utama Pulai di Johor Bahru, pada Rabu.

Pengarah JAINJ, Jamaludin A Hamid berkata, difahamkan Allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada jam 9 pagi, dipercayai akibat serangan jantung selepas pulang ke rumah akibat sesak nafas.

Menurutnya, jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 6, Bakri, Muar.
“Allahyarham seorang yang baik keperibadiannya, masuk kerja sama dengan saya lebih kurang tahun 1997 iaitu 26 tahun berkhidmat.

“Beliau seorang yang berilmu dan sebagai Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Halal lebih kurang enam tahun, beliau mahir dalam bidangnya,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Terdahulu, Allahyarham sempat menyelesaikan tugas memberi ceramah subuh sempena Sambutan Maal Hijrah di masjid berkenaan yang disiarkan secara langsung dalam Facebook masjid itu.

Pada akhir ceramahnya, Allahyarham sempat berpesan tentang kematian dengan menyatakan ia pasti berlaku.

Pesannya, manusia tidak perlu berbangga dengan harta yang dikumpul, sebaliknya perlu meningkatkan amal ibadah untuk mendekatkan diri kepada ALLAH Taala.

Author

Pilihan Editor