HomeBeritaTiada kaitan politik, ia berkait kenyataan Sanusi menyentuh Sultan Selangor - Amirudin

Tiada kaitan politik, ia berkait kenyataan Sanusi menyentuh Sultan Selangor – Amirudin

 

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari menegaskan kes melibatkan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor tiada kaitan dengan politik.

Sebaliknya, ia menyentuh kenyataan penyandang kerusi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri, Kedah berkenaan yang menyentuh Institusi Diraja Selangor.

“Pertuduhan terhadap beliau berdasarkan menghina institusi diraja. Sangat jelas… tiada kaitan dengan politik, tiada agenda politik di sebaliknya.

“Kenyataan beliau menyentuh (institusi diraja), keterlaluan dan menggugat Institusi Diraja Selangor.

“Ia bukan datang daripada saya sebagai Menteri Besar Selangor, tapi laporan datang daripada Dewan Diraja… sebuah jawatankuasa institusi yang sangat tinggi dipengerusikan oleh Sultan Selangor,” katanya di sini, hari ini, lapor Astro Awani.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Isnin, bertitah kenyataan yang dikeluarkan Muhammad Sanusi dalam satu ceramah di negeri itu, yang dianggap menghina institusi diraja Selangor, sebagai masih belum selesai.

“Perkara ini masih belum selesai,” titah Sultan Sharafuddin menerusi kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook Selangor Royal Office semalam.

Muhammad Sanusi mengaku tidak bersalah di dua Mahkamah Sesyen Selayang hari ini, atas dua pertuduhan menghasut berhubung isu pelantikan Menteri Besar Selangor dan penubuhan Kerajaan Perpaduan dalam satu ceramah politik pada 11 Julai lepas.

Mengikut pertuduhan, Muhammad Sanusi, 48, yang juga Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) didakwa telah melakukan perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut dengan menyebut perkataan yang mempunyai kecenderungan untuk membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana Raja.

Beliau dituduh melakukan kesalahan terbabit di Simpang 4, Taman Selayang Mutiara-Kampung Bendahara, Gombak dekat sini pada 11 malam, 11 Julai lepas.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 4(1) akta sama yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Author

Pilihan Editor