HomeBeritaJakim ambil tindakan pegawai terlibat aktiviti politik

Jakim ambil tindakan pegawai terlibat aktiviti politik

 

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengambil serius laporan berhubung penglibatan pegawainya dalam aktiviti politik.

Menurut Ketua Pengarahnya, Datuk Hakimah Mohd Yusoff, Jakim tidak akan teragak-agak untuk mengenakan tindakan tatatertib terhadap pegawai yang didapati melanggar sebarang peraturan.

“Jakim ingin merujuk isu tular di media sosial dan aduan yang melibatkan penyertaan pegawai Jakim dalam aktiviti politik.

“Saya telah mengarahkan Jawatankuasa Tatatertib Jakim untuk bertindak segera berpandukan kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Rabu.

Mengulas lanjut, Hakimah meningatkan kepada semua warga kerja Jakim untuk sentiasa mematuhi peraturan yang sedang berkuat kuasa dan tidak melakukan sebarang tindakan yang boleh menjejaskan integriti dan imej perkhidmatan awam.

Kenyataan Jakim itu dipercayai merujuk penglibatan seorang pegawai kanan jabatan itu dalam aktiviti sebuah parti politik. – Awani

Author

Pilihan Editor