HomeBeritaHujan luar biasa, ribut: Mangsa banjir Perak meningkat, PPS bertambah

Hujan luar biasa, ribut: Mangsa banjir Perak meningkat, PPS bertambah

 

IPOH: Hujan lebat luar biasa disusuli ribut pada petang Isnin menyebabkan mangsa banjir di Perak terus meningkat hari ini kepada 269 orang dan berlaku penambahan pusat pemindahan sementara (PPS).

Jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Bencana Banjir Daerah berkata, terdapat tiga PPS baru dibuka, iaitu satu di daerah Hulu Perak dan dua di Kinta.

Katanya, PPS Hulu Perak yang baru dibuka di Sekolah Menengah Kebangsaan Gerik menempatkan 24 orang daripada lapan keluarga.

Manakala PPS di Kinta Dewan Orang Ramai Taman Meru 2C Ipoh terdapat empat mangsa daripada dua keluarga dan Dewan Orang Ramai Kampung Sri Kinta pula 19 mangsa daripada enam keluarga.

“Sehingga jam 8 pagi tadi, seramai 269 mangsa daripada 80 keluarga ditempatkan di tujuh PPS di empat daerah.

“Ia meningkat berbanding 251 mangsa daripada 72 keluarga malam tadi, dan terdapat tiga PPS baru dibuka tengah malam tadi,” katanya pada Selasa.

Tambahnya, kawasan yang terjejas di daerah terbaharu banjir di Hulu Perak merangkumi Kampung Kolam Air, Kampung Bendang Kerajaan, Kampung Tanjung Kala, Kampung Ulu Kenderong, Kampung Padang Kunyit, Kampung Padang dan Kampung Ramasamy.

Sementara itu, di Kinta pula membabitkan Taman Meru 2C dan Kampung Sri Kinta. – Awani

Author

Pilihan Editor