HomeBeritaMahkamah & JenayahKes bunuh Zayn Rayyan: Polis kesan pergerakan daripada ‘dashcam’

Kes bunuh Zayn Rayyan: Polis kesan pergerakan daripada ‘dashcam’

PETALING JAYA: Polis mengesan terdapat pergerakan hasil analisis daripada beberapa rakaman kamera papan pemuka atau dashcam milik penduduk Apartment Idaman, Damansara Damai, di sini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, pihaknya perlu meneliti lebih lanjut rakaman berkenaan bagi menjejaki petunjuk baharu berhubung kematian kanak-kanak autistik, Zaynn Rayyan Abdul Matiin.

Bagaimanapun, beliau berkata, pihak polis belum dapat memastikan lagi sama ada pergerakan tersebut melibatkan individu atau objek lain.

“Memang terdapat pergerakan (terakam) pada ‘dashcam’.

“Namun kita perlu ‘enhance’ (pertingkatkan) video (supaya lebih jelas) sama ada individu atau objek lain,” katanya ketika dihubungi media, di sini, pada Selasa.

Sementara itu, Hussein berkata, pihaknya turut mendapatkan bantuan daripada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) bagi membantu menyedut keluar takungan air di lokasi penemuan mayat mangsa.

Beliau menambah, operasi tersebut bagi mengesan sekiranya wujud sebarang bukti baharu.

“… tetapi setakat ini tiada penemuan bukti baharu.

“Polis masih berusaha mengumpul keterangan dan risikan untuk mengenal pasti suspek,” jelas beliau.

Mengulas mengenai pemeriksaan di blok lain semalam, beliau berkata, proses berkenaan adalah sebahagian daripada ‘mass screening’ untuk mendapatkan sampel asid deoksiribonukleik (DNA).

Dalam masa sama, beliau berkata, hasil keputusan DNA melibatkan 228 penduduk Apartment Idaman dijangka diperoleh dalam tempoh dua hingga tiga hari.

Pada 6 Disember lalu, mayat Zayn Rayyan ditemui di saliran air berdekatan takungan air 200 meter dari rumahnya di Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, kira-kira jam 10 malam.

Kematian Zayn Rayyan kemudian diklasifikasi sebagai kes bunuh selepas bedah siasat menemukan kecederaan pada leher dan badan kanak-kanak itu. – Awani

Author

Pilihan Editor