HomeGlobalPenduduk Palestin terkorban, cedera dibedil tentera Israel ketika tunggu bantuan

Penduduk Palestin terkorban, cedera dibedil tentera Israel ketika tunggu bantuan

BEBERAPA orang rakyat Palestin terbunuh dan cedera apabila tentera Israel melepaskan tembakan ke arah orang ramai yang menunggu bantuan kemanusiaan di selatan Bandar Gaza pada Khamis, menurut saksi.

Beratus-ratus rakyat Palestin sedang menunggu untuk menerima bantuan berhampiran Dowar al-Nablusi, selatan Bandar Gaza apabila mereka diserang Israel, kata saksi mata.

Kementerian Kesihatan masih belum memberikan angka kematian yang tepat akibat serangan itu.

Israel telah melancarkan serangan ketenteraan maut di Genting Gaza sejak serangan Hamas pada 7 Oktober, yang menurut Tel Aviv membunuh hampir 1,200 orang.

Lebih 30,000 rakyat Palestin telah terbunuh sejak itu dan lebih 70,000 yang lain cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan.

Israel juga telah mengenakan sekatan yang melampau di Genting Gaza, menyebabkan penduduknya, khususnya penduduk di utara Gaza, berada di ambang kebuluran.

Perang Israel telah memaksa 85 peratus penduduk Gaza berpindah di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, manakala 60 peratus daripada infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

Israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Author

Pilihan Editor