HomeBeritaKPKM giat kenal pasti golongan terlibat subsidi bersasar

KPKM giat kenal pasti golongan terlibat subsidi bersasar

KEMENTERIAN Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) giat menjalankan sesi libat urus bersama pihak berkepentingan, dalam usaha mengenal pasti golongan sasar yang akan terlibat dalam pelaksanaan penyaluran subsidi secara bersasar.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, ia khususnya melibatkan pemain industri daripada sektor tanaman, ternakan, perikanan dan penyediaan perkhidmatan pertanian di bawah kementerian itu.

Menurutnya, penelitian secara terperinci perlu dilaksana bagi memastikan subsidi disalurkan kepada golongan sasar yang selayaknya, sekali gus memastikan peruntukan kerajaan dapat dibelanjakan secara efisien.

“KPKM sentiasa menyokong hasrat kerajaan dalam usaha untuk melaksanakan penyaluran subsidi secara bersasar,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook pada Selasa.

Mohamad dalam hantaran sama berkata, beliau turut menghadiri Mesyuarat Skim Kawalan Subsidi (SKD) 2.0 secara dalam talian bersama Kementerian Kewangan, Kementerian Pengangkutan serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup di Wisma Tani, Putrajaya pada Selasa.

Awal tahun ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim melancarkan sistem Pangkalan Data Utama (PADU) bagi menjamin penyelarasan subsidi serta bantuan lebih adil, selain mengelakkan ketirisan dalam pemberian bantuan dan subsidi yang selama ini dinikmati golongan tidak selayaknya.

Pengenalan sistem itu adalah selaras dengan pendekatan transformasi digital negara dengan jaminan setiap kemudahan kerajaan akan dinikmati penerima yang berhak.

 

Author

Pilihan Editor