HomeBeritaKPDN sita produk aiskrim berlabel 'No Palm Oil'

KPDN sita produk aiskrim berlabel ‘No Palm Oil’

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) menyerbu sebuah kedai serbaneka di Presint 3 di Putrajaya pada Khamis, kerana disyaki menjual produk makanan tertera perkataan ‘No Palm Oil’ (NPO) atau ‘Tiada Minyak Sawit’ pada plastik pembungkusan produk berkenaan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali berkata, serbuan yang bermula pada jam 11.45 pagi itu adalah berdasarkan aduan awam diterima KPDN dan hasil pemeriksaan, pasukan serbuan telah menemukan produk aiskrim pelbagai perisa yang mempunyai pernyataan NPO.

“Kesemua produk aiskrim terbabit telah disita untuk siasatan lanjut dengan nilai rampasan berjumlah RM897.60.

“Kes ini akan disiasat mengikut Peraturan-Peraturan Perihal Dagangan (Larangan Penggunaan Pernyataan, Ungkapan Atau Petunjuk) (Keluaran Kelapa Sawit dan Barang-Barang Minyak Sawit) 2022,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Jika sabit kesalahan, pihak berkenaan boleh didenda tidak melebihi RM250,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun.

Menurut Armizan, berdasarkan statistik penguatkuasaan mulai 15 Mac 2022 hingga 2 Mei 2024 di bawah perundangan itu, sebanyak 5,057 pemeriksaan telah dilakukan di seluruh negara terhadap premis pelbagai peringkat rantaian pengedaran dan daripada jumlah tersebut, KPDN mendapati terdapat empat kes.

“Tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana syarikat pengimport, pengedar, penjual dan pihak berkaitan yang menjual produk diimport dari luar negara dan tidak mematuhi perundangan berkaitan,” katanya.

Jelasnya, jenis kesalahan meliputi pernyataan berbentuk ungkapan atau petunjuk yang mungkin mendiskriminasi atau memboikot apa-apa keluaran atau barangan, melibatkan komoditi utama negara iaitu minyak kelapa sawit.

 

Author

Pilihan Editor