HomeSukanPemilik Kelantan FC mahu bina akademi bola sepak bertaraf antarabangsa

Pemilik Kelantan FC mahu bina akademi bola sepak bertaraf antarabangsa

OLEH: FATTAH RAZZAQ

KUALA LUMPUR: Pemilik Kelab Bola Sepak Kelantan (TRW Kelantan FC), Norizam Tukiman atau dikenali sebagai Zamsaham mendedahkan perancangan untuk membina sebuah akademi bola sepak bertaraf antarabangsa di negeri itu.

Menerusi hantaran di laman facebooknya, Zamsaham berkata, beliau berhasrat melahirkan lebih ramai pemain muda berkualiti di masa depan di mana para pemain di peringkat akar umbi diajar bermain bola sepak dengan betul.

“Insya-Allah saya serius untuk membina TRW International Football Academy. Main bola sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Belajar dan asah kemahiran teknikal.

“Belajar advanced gameplay dan taktikal. Penerapan etika bola sepak profesional dan latihan kecergasan daripada jurulatih profesional,” tulisnya.

Malah tambah Zamsaham, pemain daripada akademi tersebut berpeluang diserapkan dalam pasukan TRW Kelantan atau kelab dari Indonesia, PSPS Riau.

“Dari akademi insya-Allah saya akan pindahkan pemain akademi ke Kelab TRW Kelantan FC atau PSPS Riau FC atau ke sebuah kelab di Portugal atau mana-mana yang sesuai. Doakan misi TRW International Football Academy ini menjadi kenyataan,” ujarnya.

Untuk mencapai misi tersebut, Zamsaham juga memberitahu juga sedang mencari calon yang sesuai untuk mengisi jawatan sebagai pengetua akademi tersebut dan kewujudannya bakal disaksikan mulai musim depan.

“Saya nak cari calon sesuai untuk jadi pengetua Akademi TRW Kelantan FC. Insya-Allah musim 2023-2024 kita akan ada akademi sendiri,” jelasnya.

Pada Rabu, Perak FC meleburkan rekod tanpa kalah Kelantan di laman sendiri apabila meraih kemenangan 2-1 pada aksi Liga Perdana di Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu.

Keputusan itu bagaimanapun tidak mengubah kedudukan The Red Warriors (TRW) selaku pendahulu apabila memiliki kelebihan lima mata mengatasi Johor Darul Ta’zim II (JDT II) di kedudukan kedua.

Author

Pilihan Editor