HomeBeritaPetani didakwa bunuh bayi lelakinya berusia tiga bulan

Petani didakwa bunuh bayi lelakinya berusia tiga bulan

 

ALOR SETAR: Seorang petani dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan membunuh bayi lelakinya berusia tiga bulan di sebuah rumah di Kampung Teluk Jawa, Sungai Lintang di sini, awal bulan lepas.

Muhammad Nasyran Zamzury, 28, didakwa membunuh anaknya Muhammad Annas di rumah berkenaan di antara 9 malam 4 Oktober 2022 hingga 1.30 tengah hari, 10 Oktober 2022.

Tiada pengakuan direkodkan di hadapan Majistret Siti Norhidayah Mohd Noor kerana kes bunuh di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Muhammad Nasyran didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Selain itu, tertuduh turut menghadapi tiga lagi pertuduhan di mahkamah sama dan mengaku salah terhadap satu daripada pertuduhan iaitu memasukkan dadah berbahaya jenis methamphetamine ke dalam dirinya sendiri, tanpa kebenaran pihak berwajib.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar pada kira-kira 7 malam, 10 Oktober lepas.

Dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan di bawah Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 itu dengan tarikh sebutan semula kes ditetapkan pada 18 Disember ini, sementara menunggu laporan patologi.

Bagi satu lagi pertuduhan, Muhammad Nasyran mengaku tidak bersalah mencederakan bekas teman wanitanya di sebuah bilik sewa di Jalan Meranti Off Jalan Putra, di sini kira-kira 7 pagi pada 5 Mei 2019.

Kesalahan itu didakwa di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan dan kes tersebut ditetapkan untuk sebutan semula pada 20 November depan.

Untuk pertuduhan terakhir, Majistret Siti Norhidayah menjatuhkan hukuman penjara 14 bulan terhadap tertuduh yang mengaku bersalah dengan sengaja mencederakan isterinya, Siti Nur Kamalia Kamaruddin, 22, di sebuah rumah di Kampung Teluk Jawa, Mukim Padang Hang dekat sini, kira-kira 5 petang pada 4 Oktober lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 326A kanun sama.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nurfatin Mastura Asri manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan Zuriyah Mohd Nordin bagi pertuduhan mencederakan isterinya.

Bagaimanapun tertuduh tidak diwakili peguam bagi tiga lagi pertuduhan. – BERNAMA

Authors

Pilihan Editor