HomeBeritaGerai roti canai popular di jalan Transfer Road diarah tutup dua minggu

Gerai roti canai popular di jalan Transfer Road diarah tutup dua minggu

 

GEORGE TOWN: Sebuah gerai roti canai popular di Jalan Transfer, di sini yang sebelum ini tular kerana cara penyediaannya tidak bersih diarah tutup selama dua minggu kerana tidak menepati piawaian kebersihan Kementerian Kesihatan (KKM).

Pengerusi Jawatankuasa Agro-Tech dan Keselamatan Makanan, Luar Bandar dan Kesihatan negeri, Dr Norlela Ariffin berkata, gerai itu diarah tutup bermula hari ini dan notis tersebut dikeluarkan mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983 bagi membolehkan pengusaha pemilik gerai melakukan kerja-kerja pembersihan.

“Notis penutupan itu dikeluarkan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Pejabat Kesihatan Daerah Timur Laut di sini, selepas melakukan pemeriksaan di gerai tersebut pada jam 10 pagi ini,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya, pegawai penguatkuasa BKKM yang menjalankan pemeriksaan itu turut mengeluarkan kompaun RM500 ke atas gerai itu kerana tidak menyediakan persekitaran yang bersih kepada pelanggan ketika diperiksa.

Difahamkan pemeriksaan itu dilakukan susulan tular satu rakaman video berdurasi 53 saat menunjukkan penebar roti canai meletakkan telur yang akan digunakan bagi penyediaan perniagaan mereka ke dalam bakul secara kasar hingga menyebabkan beberapa telur pecah namun tidak dipedulikan sebelum sambung menebar roti.

Ekoran video itu, warga net mengecam tindakan pekerja tersebut kerana tidak menjaga kebersihan kedai apabila hanya membiarkan sahaja telur yang pecah di dalam bekas. – BERNAMA

Authors

Pilihan Editor