HomeNiagaUsahawanRizman Ruzaini rekrut Akmal sebagai Junior Designer

Rizman Ruzaini rekrut Akmal sebagai Junior Designer

KUALA LUMPUR: Sepanjang 17 tahun Rizman Ruzaini berjaya membina jenama dengan rekaan pakaian pengantin, yang eksklusif dan mewah.

Hasil kreativiti dua pereka ini bukan sahaja menjadi pilihan pengantin daripada golongan kenamaan atau selebriti malah semua peringkat status masyarakat.

Melihat penerimaan menggalakkan, menerusi Instagram Rizman Ruzaini, mereka mengumumkan sedang merekrut seorang pereka muda dikenali sebagai Akmal menerusi projek Junior Designer.

“Ini bukan perkara baharu dalam dunia fesyen antarabangsa, malah jenama terkenal lain memang mempunyai pereka muda sebagai pelapis.

“Kami mahu menuju ke destinasi yang lebih jauh dan mempunyai seseorang yang akan membawa aspirasi kami pada waktu ini sangat penting.

“Bukan satu kerja mudah, dalam tempoh pencarian ini juga, elemen utama yang kami ambil kira adalah Junior Designer yang bakal dipilih memahami DNA Rizman Ruzaini.

“Alhamdulillah selepas hampir setahun, kami diketemukan dengan Akmal yang kami yakin mampu menyempurnakan setiap rekaan dengan sentuhan Rizman Ruzaini,” katanya.

Koleksi pakaian pengantin jenama Rizman Ruzaini

Melihat kehadiran Akmal juga sebagai penanda aras kepada perniagaan mereka kini, jelas Rizman, penting untuk setiap pelanggan mereka di luar sana tahu bahawa hasil setiap rekaan Junior Designer ini tetap akan dipantau oleh Rizman dan Ruzaini sendiri.

Ini bagi memastikan nilai estetik yang sentiasa menjadi dambaan jenama ini akan terus dapat dikekalkan.

“Kami berhasrat mahu menjadi sebahagian daripada hari penting setiap pengantin di Malaysia, memang itu yang menjadi impian kami berdua sebenarnya.

“Namun kita perlu bersikap realistik. Bagi saya soal kadar bayaran masih menjadi agenda utama pengantin di luar sana.

“Jadi kehadiran junior designer ini adalah solusi daripada kami buat semua bakal pengantin.

“Dengan harga permulaan hanya dari RM4,000 tidak mustahil lagi buat mereka untuk menyarung busana jenama Rizman Ruzaini si hari bersejarah mereka.

“Tidak sahaja perlu kreatif dalam soal rekaan, tambah Rizman kriteria yang turut ditekankan dalam pemilihan Junior Designer ini juga adalah persembahan diri serta kemampuan berkomunikasi dengan baik.

“Tidak dinafikan bila bercakap soal bakat kami bertemu dengan ramai pereka muda dan berbakat, tetapi antara kesilapan besar mereka adalah apabila melihat industri ini sebagai batu loncatan mereka untuk berada dalam dunia glamor.

“Bukan sesuatu yang tidak baik sebenarnya, tetapi fokus utama yang perlu mereka lihat adalah perniagaan dan dunia glamor hanya bonus bila berada dalam industri ini.

“Selain itu, sifat yang perlu ada pada pereka juga bagi saya adalah kemampuan mereka dalam menyampaikan apa yang pelanggan mahu.

“Rekaan yang baik adalah rekaan yang menyentuh gaya personal setiap pemakai,” katanya.

Sementara itu berkongsi rasa syukur, Akmal memberitahu dia cukup bertuah untuk berada di bawah kelolaan dua pereka terkenal negara ini.

Tambah anak kelahiran Sandakan, Sabah ini juga seperti yang dijanjikan dia akan menyalurkan kreativitinya yang disesuaikan dengan setiap rekaan jenama ini.

“Saya ingin berterima kasih kepada Rizman dan Ruzaini kerana mempercayai bakat yang saya ada.

Bukan mudah sebenarnya saya membawa jenama sebesar ini, justeru apabila diberi peluang saya fikir ini adalah masa yang terbaik untuk saya mencabar diri,” jelasnya

Author

Pilihan Editor