HomeSukanZii Jia, Aaron-Wooi Yik ketuai skuad Malaysia ke BAMTC

Zii Jia, Aaron-Wooi Yik ketuai skuad Malaysia ke BAMTC

 

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia dan penyandang juara dunia beregu lelaki, Aaron Chia-Soh Wooi Yik adalah antara pemain yang akan mewakili skuad Malaysia ke Kejohanan Badminton Berpasukan Campuran Asia 2023 (BAMTC) di Dubai, Emiriah Arab Bersatu pada 14 hingga 19 Februari ini.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dalam kenyataan memaklumkan, pemain badminton lelaki lain termasuk dua pemain pasukan kebangsaan, Leong Jun Hao dan Chen Tang Jie serta tiga pemain profesional berpengalaman iaitu Ong Yew Sin, Teo Ee Yi dan Tan Kiang Meng.

Dalam pada itu, BAM akan menurunkan empat pasukan pemenang pingat gangsa Kejohanan Badminton Asia yang diadakan di Shah Alam, Selangor tahun lepas termasuk beregu utama negara, Pearly Tan-M. Thinaah serta Go Pei Kee dan Valeree Siow dalam skuad wanita.

“Pemenang pingat emas Olimpik Belia Goh Jin Wei, pendatang baharu Wong Ling Ching, Lai Pei Jing dan Toh Ee Wei akan melengkapkan pasukan wanita dalam kejohanan di Dubai itu,” menurut kenyataan berkenaan hari ini.

Malaysia tidak pernah memenangi pertandingan itu sejak kali pertama diadakan di Hanoi, Vietnam pada 2017.

Skuad negara tersingkir pada suku akhir semasa edisi 2017 dan 2019 di Hong Kong. – BERNAMA

Authors

Pilihan Editor