HomeBeritaMahkamah & JenayahBapa Altimet culas bayar mutaah bekas isteri enggan komen, 'lari' dari media

Bapa Altimet culas bayar mutaah bekas isteri enggan komen, ‘lari’ dari media

SHAH ALAM: Pendakwah terkenal yang juga bapa kepada rapper tersohor negara, Altimet yang dipercayai culas membayar mutaah kepada bekas isterinya sejak tujuh tahun lalu, elak daripada memberi komen kepada media.

Tuntutan mutaah tersebut telah dituntut sejak tujuh tahun lalu oleh bekas isteri beliau, Norlina A.

Syed Abdul Rahman Syed Ali Alhadad, 71 tahun, sebelum ini banyak berceramah mengenai aspek kekeluargaan dalam Islam.

Norlina A masih belum menerima mutaah sebanyak RM28,900 tertunggak sehingga hari ini.

Di Mahkamah Syariah Shah Alam hari ini, MEDIA VARIASI cuba untuk mendapatkan komen mengenai isu itu daripadanya namun pendakwah itu mengelakkan diri bersama peguamnya.

“Saya tak nak komen, awak dari mana kenapa tanya-tanya ni,” katanya kepada MEDIA VARIASI sebelum bergegas lari dari pekarangan bilik Dewan 3, Mahkamah Syariah berkenaan.

Terdahulu, alasan yang diberikan Syed Abdul Rahman ialah perintah mahkamah tidak menetapkan tarikh yang perlu dilunaskan bayaran.

Pertanyaan kepada peguam sivil Nik Elin Nik Rashid menyatakan bahawa tempoh tersebut adalah tidak munasabah tanpa alasan yang kukuh “hanya untuk menjelaskan mutaah sebanyak RM28,900.”

MEDIA VARIASI menemui Norlina A selepas pendengaran kes di Mahkamah Syariah untuk mendapatkan penjelasan, wanita itu menceritakan Syed Abdul Rahman bercerai dengan isteri pertamanya pada tahun 1986 dan bertemu jodoh dengannya pada tahun 1988.

Tiga orang anaknya dari isteri pertama, termasuk Altimet, telah dipelihara dan dibesarkan oleh Norlina A sejak mereka kecil lagi.

“Hasil perkahwinan kami selama 28 tahun, kami telah dikurniakan dengan tiga anak lagi.

“Namun, pendakwah itu telah berpoligami tanpa kebenaran mahkamah pada tahun 2013 dan bercerai dengan saya dua tahun kemudian,” ujar Norlina A.

Sebelum menceburi diri dalam bidang dakwah, Syed Abdul Rahman adalah seorang jurutera dengan sebuah syarikat penerbangan.

Menurut profil LinkedIn beliau, antara kemahiran yang disenaraikan adalah dalam bidang pesawat, aeroangkasa, penerbangan, kejuruteraan, pengurusan projek, aeronautik dan penerbangan komersial.

Pendakwah tersebut tidak menyenaraikan sebarang pendidikan formal atau kelulusan dalam bidang agama Islam.

 

Author

Pilihan Editor