HomeBeritaPolitikHina Sultan: PN kena mohon maaf

Hina Sultan: PN kena mohon maaf

 

SHAH ALAM: Perikatan Nasional (PN) perlu mengeluarkan permohonan maaf serta-merta susulan tindakan Pengerusi PN Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor yang mempertikaikan kewibawaan institusi diraja Selangor dalam urusan pemilihan Menteri Besar Selangor.

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Juwairiya Zulkifli turut menggesa PN tidak lagi mengaitkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam kempen pilihan raya dan ceramah politik.

“Institusi diraja adalah berdaulat dan tidak seharusnya dilemparkan dengan tuduhan tidak berasas demi meraih sokongan.

“Malah baginda telah bertitah pada 19 Jun 2023 mengingatkan agar parti politik tidak memainkan isu agama, kaum dan isu sensitif lain yang boleh merosakkan keharmonian dan perpaduan rakyat sepanjang kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan kelak,” katanya menerusi kenyataan pada Khamis.

Beliau menyeru titah Sultan Selangor itu dihormati dan ditaati sepanjang tempoh berkempen.

“Tindakan biadab dan celupar yang ditampilkan oleh PN dan Muhammad Sanusi tidak wajar ada dalam adab orang Melayu terhadap raja serta tiada tempat di bumi Selangor,” katanya.

Pada Khamis, beberapa laporan polis telah buat terhadap Muhammad Sanusi berhubung kandungan ceramah yang didakwa meremehkan urusan pelantikan Datuk Seri Amirudin Shari sebagai menteri besar oleh Sultan Selangor.

Kandungan ceramah itu telah dimuat naik di banyak saluran media sosial seperti YouTube, TikTok, Facebook serta Twitter sejak Rabu.

Author

Pilihan Editor