HomeBeritaPerlis wajibkan guna tulisan jawi pada papan tanda, iklan

Perlis wajibkan guna tulisan jawi pada papan tanda, iklan

CYBERJAYA: Perlis memutuskan semua permohonan baharu untuk papan tanda premis perniagaan dan papan iklan di seluruh negeri berkenaan wajib disertakan dengan tulisan jawi mulai 1 Februari depan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan negeri, Asrul Aimran Abd. Jalil berkata, arahan itu tidak melibatkan papan tanda sedia ada sebelum tarikh tersebut.

“Buat masa ini, garis panduan di peringkat akhir dan kita mungkin akan melaksanakan arahan tersebut menjelang awal Februari ini di samping tulisan rumi atau tulisan dalam bahasa ibunda.

“Kita juga akan menubuhkan satu unit baharu di Majlis Perbandaran Kangar (MPK) bagi memantau serta meneliti setiap permohonan baharu bagi memastikan ejaan dan tulisan papan tanda di premis perniagaan mematuhi spesifikasi ditetapkan,” katanya memetik Kosmo pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita di Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Perlis, di Kangar, semalam.

Mengulas lanjut kata Asrul, MPK juga akan bekerjasama dengan Jabatan Agama Islam negeri, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis serta Munshi Jawi dari Dewan Bahasa dan Pustaka bagi memastikan penulisan digunakan secara betul.

“Arahan ini dilakukan agar membolehkan tulisan jawi dihidupkan semula memandangkan ramai generasi sekarang tidak boleh membaca tulisan yang digunakan sejak dahulu lagi,” ujarnya.

Sebelum Perlis, negeri Kelantan dan Kedah telah mewajibkan penggunaan tulisan jawi di setiap papan tanda premis perniagaan.

Author

Pilihan Editor