HomeBeritaTerkejut nama tersenarai dalam Pusat Pemeriksaan Pengganas FBI

Terkejut nama tersenarai dalam Pusat Pemeriksaan Pengganas FBI

KUALA LUMPUR: “Saya tidak dapat pemakluman terus, cuma dapat tahu daripada rakan-rakan dan salinan surat yang tular,” kata bekas Pengurus Besar Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI), Datuk Abu Bakar Abdul.

Beliau berkata demikian ketika mengulas namanya antara tiga pemimpin daripada badan bukan kerajaan (NGO) Islam berasingan dari negara ini yang tersenarai dalam Terrorist Screening Centre atau Pusat Pemeriksaan Pengganas (TSC) oleh Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS).

Menurutnya, beliau tidak pasti bagaimana namanya boleh berada dalam senarai berkenaan sedangkan tidak pernah berurusan dengan mana-mana pihak yang dilabelkan sebagai pengganas, lapor Berita Harian.

“Saya amat hairan bagaimana nama saya terkait sebab setahu saya memang tidak ada terlibat dengan mana-mana pihak, individu atau kumpulan yang dianggap sebagai pengganas sama ada di dalam atau di luar negara.

“Saya juga tidak pernah menaja, atau memberi sebarang bentuk bantuan atau sokongan kepada kumpulan seperti itu. Saya sangat pelik,” katanya kepada BH, hari ini.

Sehubungan itu, katanya beliau akan meminta pihak Kementerian Luar untuk memberikan maklumat lebih lengkap bagaimana namanya boleh tersenarai dalam senarai pemerhatian FBI berkenaan.

Dalam pada itu, katanya beliau juga tidak mendapat sebarang makluman terus mengenai penyenaraian namanya itu dalam senarai TSC berkenaan, sebaliknya hanya mengetahui perkara itu daripada rakan-rakan selain ada yang menghantar salinan surat terbabit.

BH semalam melaporkan tiga pemimpin daripada NGO Islam berasingan dari negara ini yang aktif dalam menguruskan bantuan ke Asia Barat disenaraikan dalam TSC FBI.

Menerusi surat berkenaan juga, pihak Kementerian Luar meminta pihak Sekretariat Induk Ops Ihsan untuk mengambil tindakan sewajarnya memastikan tiga individu yang disenaraikan tidak lagi terbabit dengan Ops Ihsan.

Untuk rekod, Ops Ihsan diilhamkan bekas Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, sebagai satu usaha kerjasama antara Kementerian Luar dan NGO bagi menggerakkan sokongan dan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin.

Author

Pilihan Editor