HomeBeritaHapus subsidi bahan api elak ketirisan, lebih baik salur terus bantuan -...

Hapus subsidi bahan api elak ketirisan, lebih baik salur terus bantuan – PPIM

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa kerajaan supaya menghapuskan subsidi bahan api, petroleum dan diesel kerana golongan berkemampuan dan warga asing lebih banyak menikmati kemudahan ini berbanding sasaran.

Ini kerana tiada kawalan subsidi sehingga peruntukkan hampir RM40 billion dihabiskan setahun untuk subsidi petrol dan ini amat membebankan kewangan negara.

“Siapa boleh pantau kereta jenis mewah atau lebih 2.0 cc datang isi petrol bersubsidi? Warga Singapura, Thailand masuk sempadan negara untuk isi minyak sebagainya.

“Kerajaan perlu memperluaskan skim permohonan subsidi bahan api tersebut dengan kaedah yang lain.

“Bayangkan golongan berpendapatan tinggi yang memiliki pelbagai jenis kenderaan boleh dapat subsidi minyak tidak kira berapa banyak pendapatan mereka.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan pada sidang media di sini.

“Lebih baik beri bantuan tunai RM1,000 ke RM5,000 terus kepada rakyat berpendapatan rendah atau mengikut jenis dan kapasiti kenderaan berbanding membiarkan ketirisan, pencabulan yang dahsyat” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Nadzim berkata, PPIM mencadangkan skim subsidi petrol melalui kaedah permohonan secara terus.

“Jika golongan berpendapatan tinggi berasa tidak malu dan mahu mohon, silakanlah mohon tetapi pihak kerajaan harus bijak dalam menangani isu ini.

“Antara kaedah yang dilihat boleh menjadi medium permohonan adalah aplikasi MySejahtera atau dikembarkan bersama sistem cukai jalan negara di mana cukai jalan adalah mengikut keupayaan enjin dan subsidi boleh diberi dengan kaedah sama.

Author

Pilihan Editor