HomeNiagaUsahawanRezeki Siti Jamumall datang dari pengorbanan untuk yang lain

Rezeki Siti Jamumall datang dari pengorbanan untuk yang lain

KUALA LUMPUR: Kadang-kadang rezeki datang daripada kebaikan kita kepada orang lain kerana setiap perbuatan kita dinilai walau sebesar zarah.

Berkat pengorbanan pempengaruh atau influencer Siti Jamumall menjaga abangnya yang juga orang kelainan upaya (OKU), Mohd Khairul Nizam Wahiddin, 33, terbayar apabila dia kini menjadi antara usahawan muda berjaya.

Siti Jamumall, 23, atau nama sebenarnya Siti Suriani Wahiddin bukan saja mampu membina jenama perniagaan sendiri tapi berjaya membeli rumah pertama jenis kondominium mencecah RM1 juta yang terletak di Setia Alam, Shah Alam, Selangor.

“Pada 2016, saya dah mula ikut abang untuk pergi ke program belajar mengenai bisnes.

“Jadi, waktu itu saya melihat sendiri bagaimana abang seorang OKU tapi tetap bekerja keras untuk menyara dan membantu keluarga.

“Melihatkan perjalanan bisnes itu, saya mula memasang niat nak tolong abang untuk meringankan bebannya,” katanya.

Siti Jamumall

Siti Jamumall berkata, namun begitu, dua hari sebelum menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dia terpaksa terbang ke Tokyo, Jepun untuk mengikut abangnya.

“Waktu itu dia tak pernah paksa saya untuk pergi cuma saya sendiri yang nekad sebab saya tahu kalau bukan saya yang bantu abang di sana, siapa lagi.

“Abang saya tak boleh menulis dan nak angkat tangan pun tak boleh. Jadi kena ada orang yang bantu tengokkan dia dalam kelas.

“Saya berkorban untuk jaga abang bila dia pergi ke Jepun. Pada hari itu juga tarikh di mana lahirnya perniagaan yang saya bina hingga hari ini,” katanya lagi.

Siti Jamumall bersyukur tahun ini seolah-olah menjadi tahun kegemilangan dia kerana  selepas mendapat Lamborghini daripada Mommyhana, dia juga dapat memiliki rumah pertama dengan harga mencecah RM1 juta.

“Saya boleh cakap, pelajaran itu bukanlah tak penting tapi kena tahu sebab saya tak ambil SPM dan putuskan untuk sambung belajar dalam bidang bisnes dengan saya punya mentor,” katanya dalam satu kenyataan.

Berkongsi lanjut mengenai perjalanan bersama abangnya, Siti Jamumall berkata syarikat abangnya pernah berhutang hampir RM1 juta.

“Orang nampak abang macam hebat tapi mereka tak tahu di sebalik membuat bisnes tanpa ilmu sangat susah.

“Hampir RM1 juta hutang syarikat yang perlu ditanggung dengan abang yang tidak bergaji hampir enam bulan. Saya kasihan dan dalam hati niat cuma satu saja, saya nak tolong abang dan kalau boleh untuk bantu keluarga juga.

“Niat saya ikhlas sebab saya berpegang kepada prinsip diri. Bila balik kami tak mampu nak buat iklan berbayar, kami buatlah ‘live’ sebab percuma.

“Saya buat setiap hari secara konsisten dan alhamdulillah masuk tiga bulan dapat bina nama dan dah ada jualan. Jadi, dari situ dapat selesaikan segala hutang.

“Kalau minat bisnes buat betul-betul dan jangan putus asa. Dalam bisnes pasti ada cabaran tapi kena percaya bila ikhlas dan niat itu baik Tuhan akan tolong.

“Saya tak pernah mimpi dan jangka pada usia 23 tahun boleh dapat semua ini. Saya percaya bila usaha dan buat sampai dapat tak akan pernah sia-sia,” katanya.

Lebih membanggakan Siti Jamumall apabila berjaya membantu ramai peniaga Bumiputera.

“Sejak melancarkan produk terbaharu di bawah jenama Whitekish O2 Bubble, alhamdulillah saya berjaya membantu ‘affiliate’ yang tidak perlu mengeluarkan sebarang modal pun dan mereka berjaya mendapat RM30,000 dalam masa dua hari.

“Saya bersyukur sangat dapat bantu orang di luar sana mungkin orang nak cari pendapatan tambahan melalui TikTok. Saya sangat seronok bila tengok mereka boleh tambah pendapatan. Sesiapa yang nak belajar buat bisnes kami juga ada buat kelas. Tak susah dekat hujung jari saja,” katanya.

Author

Pilihan Editor