HomeBeritaPolitikMahdzir Khalid pertahan jawatan, setia kepada pucuk pimpinan UMNO

Mahdzir Khalid pertahan jawatan, setia kepada pucuk pimpinan UMNO

KUALA LUMPUR: Penyandang Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid menyatakan pendiriannya mempertahankan jawatan tradisi dan kesetiaan kepada pucuk pimpinan UMNO.

Beliau turut menegaskan tidak menyertai mana-mana kem dan menafikan semua dakwaan bahawa beliau menyertai kem yang berlawan arus daripada Presiden, dan Timbalan Presiden UMNO.

“Saya berpihak kepada Presiden dan Timbalan Presiden parti, keutamaan saya adalah parti.

“Saya datang kerana parti, saya jadi Menteri Besar dan Menteri pun kerana parti.

“Nombor satu adalah parti, perlu hormat parti, itu pendirian saya, dan ia jelas,” katanya mengulas pertanyaan wartawan mengenai dakwaan kem dalam parti.

Beliau yang juga Ketua UMNO Padang Terap berkata demikian pada sidang media mengumumkan diri sebagai calon Naib Presiden, selepas menghantar borang pencalonan untuk bertanding bagi jawatan Naib Presiden di Hotel Seri Pacific, di sini, hari ini.

Pemilihan parti UMNO bermula pada Mac depan, bagaimanapun dua jawatan nombor satu dan dua, iaitu Presiden dan Timbalan Presiden tidak akan dipertandingkan.

Setakat ini, selain Mahdzir, Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan bekas Menteri Besar Johor, Datuk Seri Hasni Mohammad mengesahkan akan mempertahankan jawatannya pada Pemilihan UMNO 2023.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob belum membuat sebarang pengumuman.

Nama lain dikatakan mengintai peluang untuk menjadi calon Naib Presiden UMNO ialah Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan; Pengerusi UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani; Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah; Menteri Luar, Datuk Seri Zambry Abd Kadir dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said.

Pemilihan UMNO diadakan bermula 1 Februari lalu hingga 18 Mac depan, dengan Persidangan Tahunan UMNO Cawangan dan Pemilihan Jawatankuasa Cawangan, Wanita, Pemuda dan Puteri Cawangan berlangsung pada 1 hingga 26 Februari ini.

Mesyuarat Perwakilan dan Pemilihan Jawatankuasa Wanita UMNO, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian bersama Pemilihan Exco Wanita, Exco Pemuda dan Exco Puteri UMNO Pusat pula bakal diadakan serentak di seluruh negara pada 11 Mac depan.

Mesyuarat Perwakilan dan Pemilihan Jawatankuasa UMNO Bahagian bersama Pemilihan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pula akan diadakan serentak di seluruh negara pada 18 Mac.

Author

Pilihan Editor