HomeBeritaLelaki Rohingya caj RM2,000 keluarkan slip permohonan kad UNHCR palsu

Lelaki Rohingya caj RM2,000 keluarkan slip permohonan kad UNHCR palsu

KOTA BHARU: Seorang lelaki etnik Rohingya yang terlibat dengan sindiket pemalsuan slip permohonan kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) ditahan di sebuah rumah di Kampung Changgal, Pasir Puteh dekat sini kelmarin.

Jabatan Imigresen (JIM) Kelantan menahan lelaki warganegara Myanmar berusia 28 tahun itu kira-kira jam 10 malam bersama wang tunai sebanyak RM140,000 semasa menjalankan Ops Sapu/Kutip.

Timbalan Pengarah JIM Kelantan, Ruzaana Mohamed berkata, siasatan awal mendapati suspek berusia 28 tahun itu dipercayai terlibat dengan sindiket mengeluarkan slip permohonan kad UNHCR palsu sejak tiga tahun lalu dengan upah RM2,000 setiap satu slip.

“Bertindak atas hasil risikan, Bahagian Penguat Kuasa JIM Kelantan mengadakan operasi pemeriksaan warga asing.

“Siasatan mendapati, suspek berada di dalam rumah itu bersama seorang lagi rakan senegaranya yang dipercayai tidak terlibat dengan sindiket mengeluarkan slip permohonan kad UNHCR palsu,” katanya.

Ruzaana berkata, anggota penguat kuasa JIM kemudiannya menjumpai dua unit komputer riba, peti besi dan sejumlah wang milik suspek.

“Hasil pemeriksaan isi kandungan komputer riba itu mendapati, ada dokumen slip permohonan kad UNHCR yang dipercayai akan digunakan untuk mendapatkan kad tersebut secara tidak sah dan teratur,” katanya pada sidang akhbar di Pejabat JIM Kelantan, di sini hari ini.

Beliau berkata, pemeriksaan di dalam rumah tersebut turut menemui wang tunai sebanyak RM140,000 yang dipercayai hasil daripada kegiatan suspek memalsukan slip permohonan kad UNHCR.

“Suspek didapati menetap di negara ini menggunakan kad UNHCR, manakala rakannya yang tidak terlibat dengan kegiatan itu tiada sebarang pas atau permit yang sah.

“Suspek didapati melakukan Seksyen 55 D Akta Imigresen 1959/63 iaitu pemalsuan dan pindaan bagi endorsan atau dokumen dan Seksyen 55E Akta Imigresen 1959/63 atas kesalahan membenarkan imigran haram untuk masuk dan tinggal di premis,” ujarnya.

Tambahnya, rakan suspek pula disiasat mengikut Seksyen 6(1) (c) Akta Imigresen 1959/63.

Dalam perkembangan sama, Ruzaana berkata, pihaknya menahan empat warga Myanmar termasuk tiga wanita kerana tidak memiliki sebarang pas atau permit yang sah, lapor Kosmo!.

“Kesemua warga asing itu berusia dalam lingkungan 20 tahun hingga 30 tahun dan mereka dihantar ke Depot Imigresen Tanah Merah untuk tindakan lanjut,” katanya.

 

Author

Pilihan Editor