HomeTeknologi12 tahun bina teknologi tisu badan, Dr Idzu terima anugerah MTDC

12 tahun bina teknologi tisu badan, Dr Idzu terima anugerah MTDC

KUALA LUMPUR: Penyanyi kumpulan nasyid Saujana juga ahli perniagaan Dr Idzu Baharin, 42, menerima pengiktirafan daripada agensi kerajaan, Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) iaitu MTDC Symbiosis Company Award, baru-baru ini.

Idzu berkata, anugerah diterima berdasarkan pencapaian membangunkan teknologi penyelidikan perubatan menerusi empayar perniagaan dibina, Cell Tissue Technology Sdn Bhd sejak 12 tahun lalu.

“Saya bermula dengan dua kakitangan ketika memulakan teknologi ini. Jadi, untuk berada pada tahap hari ini saya tetap bermula dari bawah.

“Ketika itu, di pejabat hanya ada satu bilik dan meja saja. Kami berkongsi pejabat di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebab anak syarikat universiti berkenaan.

“Saya memang sangat baru dan masih lagi berusia dalam lingkungan 20-an. Saya dilantik oleh UKM untuk menjadi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) kepada syarikat saya sekarang ini.

“Nak dijadikan cerita, ketika itu juga saya terpaksa memakai cermin mata supaya nampak lebih tua disebabkan ada yang menganggap saya sebagai pelajar praktikal atas faktor usia masih muda.

“Jadi, saya perlu memperlihatkan imej seperti itu supaya orang ramai lebih yakin dan boleh terima saya dengan jawatan CEO.

“Tapi hendak buat macam mana sebab saya diberi kepercayaan oleh UKM dan MTDC sebagai agensi kerajaan pada 2010.

“Saya redah saja dan alhamdulillah syarikat kami berjaya berkembang sampailah diberi penganugerahan oleh MTDC, baru-baru ini,” katanya.

Dr Idzu Baharin (dua kanan) bersama penyelidik teknologi tisu yang dibangunkannya

Menurutnya, perjalanan dilalui bukan mudah apatah lagi dia memulakan kerjaya sebagai doktor perubatan.

Apa yang lebih membanggakan, Dr Idzu sudah memiliki wisma dan makmal bertaraf Good Manufacturing Practice (GMP) sendiri yang disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Saya daripada bidang perubatan hendak terjun bidang penyelidikan perubatan pun tak mudah dan sesuatu yang baharu bagi saya.

“Banyak juga cabaran dan perspektif baharu yang saya perlu belajar. Tetapi saya positif dan percaya bahawa ia adalah proses yang perlu dilalui untuk terus berkembang supaya dapat memberi manfaat kepada orang ramai.

“Berkat kesabaran, kami sudah ada wisma, makmal bertaraf GMP yang boleh menghasilkan produk berteknologi tinggi untuk kegunaan pesakit.

“Selain itu, kami ada bio-bank, klinik, pusat kecantikan dan penyelidikan dalam bidang kejuruteraan tisu yang akan menjadi pusat tarikan dalam lima ke 10 tahun lagi.

“Ia bertujuan supaya Malaysia dapat menjadi hub kejuruteraan tisu dan perubatan regenerative,” katanya.

Dalam masa sama, syarikatnya juga baharu dinobatkan Millionaire Circle oleh Richworks bersama syarikat Bumiputera yang mencapai jualan puluhan dan ratusan juta.

“Saya sudah 12 tahun mengemudi dan berada dalam bidang kejuruteraan tisu ini.

“Syarikat kami adalah yang pertama membuat bisnes sebegini dan diiktiraf Malaysia Book of Records (MBOR).

“Harapan saya selepas ini adalah untuk meneruskan misi membantu orang untuk lebih kekal sihat dan kelihatan lebih muda termasuk memastikan kesihatan mereka sewaktu masih muda.

“Selain itu, saya harap orang yang dibantu dalam bebas penyakit, hidup lebih lama dan memenuhi hasrat mereka.

“Saya juga akan muncul dengan konsert bertemu peminat dan insya-Allah, dapat lebih mendekatkan diri dengan peminat sekali gus mengintai peluang untuk membantu mereka.

“Dengan penganjuran konsert ini saya harap orang ramai lebih sedar mengenai apa yang saya lakukan,” katanya.

Author

Pilihan Editor